White logo Jones

warmtepompen

Duurzaam verwarmen voor nu én later

In al onze projecten staan duurzaamheid en ecologie centraal. De woning die je nu bouwt, moet binnen 20 jaar nog altijd aan je verwachtingen voldoen. We bouwen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen en de volgende generaties. Een warmtepomp is een onmisbaar element in dat verhaal.

contacteer ons

Wat is een warmtepomp?

Een apparaat dat warmte verplaatst, dat is heel kort gezegd een warmtepomp. Je kunt het apparaat inzetten voor een uitgebalanceerde centrale verwarming. De juiste grootte van het toestel is hierbij van levensbelang is. Warmtepompen halen een groot deel van hun energie uit natuurlijke, onuitputtelijke energiebronnen als lucht en water. Het gaat dus om een ecologische manier van verwarming waarmee je de klimaatopwarming helpt tegengaan. Ook financieel is het systeem heel interessant, want je maakt gebruik van energiebronnen die gratis beschikbaar zijn. Dé manier om vandaag je woning duurzaam te verwarmen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Het systeem achter een warmtepomp is vrij eenvoudig. De pomp haalt zijn warmte uit drie mogelijke warmtebronnen: grond, water of lucht. Die bronnen worden allemaal opgewarmd door de energie van de zon.

  • Lucht: een oneindige, maar variabele energiebron.
  • Grond: een verticale boring of een horizontaal captatienet haalt de warmte uit de bodem.
  • Water: heel soms wordt ook grondwater gebruikt als bron, al zijn daar enkele nadelen aan verbonden.

Bij een warmtepomp wordt de warmte van de grond, het water of de lucht (met een vrij lage temperatuur) naar een aangename warmte gebracht die gebruikt wordt om een ruimte of water op te warmen.

Het milieuvriendelijke verwarmingssysteem is een goed alternatief voor een condensatieketel op gas. De warmtepomp werkt voor driekwart op basis van natuurlijke energiebronnen. Een groot deel van de warmte halen we dus gratis uit de natuur!

Hoe kies je een goede warmtepomp?

De keuze van je warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals rendement, afgiftesysteem (vloerverwarming, radiatoren …), nood aan koeling en budget. Daarnaast is het ook belangrijk dat de warmtepompen, en de geothermische boorinstallaties die daar eventueel aan gekoppeld zijn, de juiste afmetingen hebben. Een te grote warmtepomp is aan de ene kant nadelig voor het rendement en gaat aan de andere kant ook minder lang mee.

Een aspect dat de laatste jaren aan belang heeft gewonnen, is de koeling. Met een lucht/water- of bodem/waterwarmtepomp kan je via de vloer, wand of plafond koelen. Dat zorgt voor een heel aangenaam gevoel in huis in de zomer. De geothermische warmtepomp (bodem/water) biedt hier het grote voordeel dat je de koude van de bodem kan gebruiken om warmte aan de woning te onttrekken, wat een heel natuurlijke en voordelige manier van koelen is.

Al die aspecten nemen wij mee bij ons deskundig advies aan de bouwheer.

Een warmtepomp van Jones:

  • Correct en professioneel advies voor de juiste keuze
  • Een correcte dimensionering voor het beste rendement
  • Een vakkundige installatie
  • Een sterke service
White logo Jones

Op zoek naar een erkend installateur die een warmtepomp op maat van jouw wensen en budget tot in de puntjes uitwerkt?

contacteer ons

realisaties

Gluren bij de buren

Benieuwd? Check hier onze realisaties gezien door het oog van onze klanten.

bekijk onze realisaties